Mozgásterápiák 5 éves kor felett

Alapozó terápia

Az alapozó terápia és fejlesztés egy komplex mozgásfejlesztés, mely idegrendszer érését segíti elő úgy, hogy az elemi mozgásokat beindítva megy végig az idegrendszeri fejlődés fázisain.

A mozgás során az agy segítséget kap, hogy a rosszul beépült mozgás mintákat a terápia során magas fokú mozgásügyességhez juttassa el.

Ezzel a mozgásfejlesztési gyakorlatsorral hatunk az emberi agyban a beszéd működéséért (olvasás, írás) felelős területekre is. A terápia során a mozgásalapot kiegészítjük fejlesztőpedagógiai módszerekkel (idő, tér, emlékezet, hallás- és beszédészlelés-fejlesztés stb.) ezzel tesszük teljessé.

Ez a terápia hatásos

 • 5 és 16 éves kor között
 • Megkésett vagy/és hibás, akadályozott beszédfejlődésnél (diszfáziák)
 • Kiejtési hibával, pöszeséggel küzdő gyermekeknél.
 • Diszlexiánál, alaki diszgráfiánál= olvasás és/vagy írásgyengeségnél.
 • Organikus ADHD esetében
 • Fejlődésben, érésben elmaradt óvodásoknál.
 • Minden olyan gyermeknél, akinek ügyetlen a mozgása

Mikor megszületik egy csecsemő a fejlődése során megvannak a mozgásfejlődés szakaszai. A nagymozgások megadott sorrendben követik egymást. Ha a mozgásfejlődésben valami gond akad, valamelyik mozgás kimarad vagy felcserélődik az már intő jel lehet a szülő számára. Egyik mozgásnak a másikra kell épülnie és ahogy fejlődik az idegrendszer, úgy követik egymást a magasabb szintű, bonyolultabb mozgások.

A nagymozgásoknak jelentős szerepe van az agyféltekék- közötti kapcsolat kialakításában. Ha a mozgás nincs rendben a gyerekeknél gyakori, hogy tanulási problémák jelentkeznek az iskolában.

Tulajdonképpen már az óvodában fel lehet fedezni, ha valami probléma van a fejlődésben.  Ha nem szeret rajzolni, ha folyton elesik (a saját lábában is), ha nem elég önálló, ha nehezen tanul meg biciklizni, ha túlságosan fél a játszótéren kipróbálni az új játékokat, ha nehezen megy a cipőfűző bekötés tanulása – ilyenkor gyanús, hogy valamilyen  mozgásfejlesztésre szükség lehet.

Homloklebeny terápia

Ez is komplex mozgásfejlesztő foglalkozás, az alapozó terápiára épül. A fejlesztések során mozgásos feladatokkal stimuláljuk az agy frontális lebenyét. Ennek hatására már tanulás közben,  és az élet más területein is aktiválódnak a begyakorolt készségek.

Ezek a komplex gyakorlatok pozitív hatással vannak a gondolkodási folyamatokra, az idegrendszeri hálózat megerősítésére – és így minden iskolai és életbeli helyzetre, ami strukturált, figyelmes működést igényel.

A homloklebeny felelős többek között a gondolkodás, a tervezés, a probléma megoldás, a beszéd, az érzelem és a személyiség bizonyos aspektusaiért – ugye érezhető, hogy mennyire fontos jól működnie?

Kinek javasolt a homloklebeny terápia?

 • 6-100 éves korig mindenkinek
 • ADHD-val élők számára
 • figyelemproblémával küzdő gyerekek számára
 • felnőtteknek, akiknek bizonyítottan alul működik a homloklebenyük
 • akiknek gondot okoz a feladatok megtervezése, megszervezése
 • kamaszoknak, akiknél a hormonváltozások következtében a homloklebeny lelassul

Mindkét fejlesztés – alapozó és homloklebeny –  csoportos formában zajlik, mert a gyerekek szeretnek együtt dolgozni, figyelik és segítik egymást, így együttműködést is tanulnak és szociális képességeik is fejlődnek.

A csoportba kerülést minden alkalommal megelőzi egy vizsgálat, ahol felmérjük a gyerekek idegrendszerének érettségét és azt, hogy melyik csoportösszetétel a legjobb a számára. Innentől már mindent az idegrendszerre bízunk 🙂

Hutai Andrea

gyógypedagógus, alapozó mozgásterapeuta