Mindennapi agytréning, bevezető az asszociatív tanulás rejtelmeibe

A szabad asszociáció nagyon lényeges eleme a tanulásnak. Az, hogy egy megjegyezni kívánt információt milyen hatékonysággal sajátítunk el, összefügg azzal, hogy azt hányféle módon tudjuk a fejünkben már ott lévő ismeretekkel összekapcsolni.

Azonban az iskola nem szereti a szabad asszociációt mert az kevéssé ellenőrizhető, az egyén megismételhetetlen egyéniségéhez kötött, a kreativitással kéz a kézben járó dolog, ami a fentiek miatt kicsit gyanús. Épp ezért az iskola nem fordít túl nagy gondot az asszociációs képesség fejlesztésére, pedig, ha naponta 15-20 percet arra fordítunk, hogy csiszolgassuk ezen képességünk egy-két hónap után komoly és meglepő változásokat tapasztalhatunk meg tanulási és gondolkodási képességeink terén. Íme egy rövid kis kedvcsináló feladatsor, mely sokat segíthet a fenti folyamatok beindításában, és fejlesztésében:

Rendszám dekódolás: Reggelente az iskolába, vagy a munkába menet a mellettünk elhaladó autók hárombetűs rendszámát fejtsük fel, minél gyorsabban, minél gördülékenyebben, minél többet. Rossz megoldás nincs, minden egyes dekódolt rendszám rugalmasabbá teszi gondolkodásunkat. (pl: MMSZ – Mókusok Mogyorógyűjtő Szövetsége, vagy KMA Kancsal Majmok Alapítványa stb.) Minél viccesebb, meglepőbb a mozaik szó felfejtése, annál jobb.

Idegen szavak alapszótára: Ennek a könyvnek a segítségével rengeteg feladat végezhető, a tréningen résztvevők számára mindegyik ismerős:

  • Szópiramis: Egyre több idegenül hangzó, ismeretlen szót kell megjegyezni és visszamondani egy választott betű adott oldaláról.
  • Tippeld meg a szó jelentését. Ismeretlen szavak jelentését kell meghatározni. Nem a szó jelentésének az eltalálása a lényeg, hanem a minél gördülékenyebb és pontosabb definíció.
  • Naponta 10 idegenszó jelentésének megtanulása.

Kreativitás alapjáték: Edward de Bono nyomán – Válassz hat véletlen szót.

  1. Sorold őket valahogy két csoportba, fontos, hogy a csoportképzés logikus, a valóságnak megfelelő módon történjen.
  2. Keresd meg a kakukktojást. Melyik nem illik a többi közé. Ha megtaláltad az oda nemillőt, akkor válassz egy másik szót a csoportból és most azt próbáld megmagyarázni, hogy AZ miért nem illik a többi kéz. Menj végig így mindegyik szón.
  3. Készíts a szavakból egy történetet.
  4. Mindegyik szónak keress egy szinonimát.

Naponta 15 – 20 perc, és garantáltan meg fogsz lepődni…