AZ EGÉSZ CSALÁDOT TERELGETJÜK

Hozzánk nem küldik a gyerekeket, hanem legtöbbször „szabad akaratukból” jelentkeznek a szülők, ha megrekedtek a gyerek problémájával – mondják a Bárányfelhő Fejlesztő és Terápiás Központban.

„Egy buddhista kurzuson voltam, amikor korábbi, alagsori helyünket elöntötte a víz. Zokogtam a lámának, hogy miért történik ez velünk? Mikor megkérdezte, hogy miért nyitottam meg ezt a helyet, azt válaszoltam: mert ez volt az álmom. Ha ez volt az álmod, akkor építsd fel újra! A láma mondata azóta velem van” – meséli Tóth Zsuzsa gyógypedagógus-családterapeuta, a Bárányfelhő Fejlesztő és Terápiás Központ szakmai vezetője és alapítója.”

ADAKOZOL?
Minden hónapban írunk egy szervezetről, amit szerintünk érdemes támogatni. Miért teszünk így? Mert Magyar­országon kevesen élnek jól (a jól élők közül sokan olvassák a Forbest), de nagyon sokan küzdenek mindennap. Ez így igazságtalan, és mindenkinek van egy kis felelőssége benne.

Furcsa, álomszerű érzés olyan intézményben járni, amit általában gyerekzsivaj, néhol kutyaugatás, de mindenképpen sok-sok ember aktív jelenlétének zaja tölt be. Beszélgetésünk idején viszont épp „szundít a labda, meg a síp”, kéthetes nyári szünetét éli a Bari, ahogy az ide járók és az itt dolgozók becézik.

1csa4918 1000

Zsuzsa és huszonhárom kollégája – pszichológusok, gyógytornászok, logopédusok, terapeuták – holisztikus szemlélettel tekintenek a hozzájuk fordulók problémáira. A gyerekeket négy területen, a mozgás, a beszéd, a viselkedés és a tanulás nehézségeiben segítik, sohasem elszigetelten. „Alapkoncepciónk szerint egy gyerek nagyon összetett valaki, komplexitásának kezeléséhez pedig komplex tudásra van szükség. A nálunk dolgozók összeadják tudományukat. Teamben dolgozunk, ötletelünk, beszéljük meg az eseteket.” Néha egy egyszerűbb gond megoldásában is jól jön ez a közösség. Egy beszédproblémát például okozhat izomtónus-szabályozási nehézség az arcban, amihez a logopédusén kívül a mozgásterapeuta tudása is kell.

A cikk Forbes oldalán itt olvasható.