Terápiás lehetőségek családok részére

A hely, ahol szeretve vagy és utat találsz a másikhoz.

Milyen esetben van szükség terápiára / Mi a tünet

A családi élet egy dinamikusan változó rendszer. A szereplői kölcsönösen hatnak egymásra, a változások is mindenkire hatással vannak. A házasság, a gyerek/gyerekek megszületése – kettőből hárman, négyen vagy még többen lenni – ha ehhez nem tud a család rugalmasan igazodni, ha elakad egy-egy fejlődési fázisban, akkor sűrűsödnek a konfliktusok, egyre nagyobb lesz a távolság a családtagok között, míg egy reggel arra ébrednek, hogy idegenként néznek egymásra.

Milyen terápiát javaslunk?

A családterápia egy olyan terápás helyzet, ahol két terapeuta dolgozik a párral, családdal, közösen nézik végig azt a rendszert, amiben él a pár/család, dolgoznak ki új stratégiákat, keresnek megoldást és megértést. A családi életben az életciklus váltások során adódhatnak olyan helyzetek, amit a család nehéznek él meg, nem sikerül a váltás és egy nehéz, feszültségekkel teli helyzet alakul ki. Gyakran a gyerekek a tünetek hordozói, ők “hozzák el” terápiába a családot a tüneteikkel. A családterápia segít meglátni az elakadásokat, segít a szerepek és határok átlátásában, támogatja a hétköznapok nehézségeivel megküzdeni képes rendszer kialakítását.

A párterápia a családterápiához hasonlóan rendszerszemléletű terápia, ami azt jelenti, hogy nem a pár tagjainak egyéni problémáit helyezi középpontba, hanem a két fél együttműködését. Tehát nincsenek hibás személyek, a problémák az egymás viselkedésére adott válaszok alapján jön létre. A párterápia célja, hogy megkeresse azt a rosszul működő viselkedésláncot, amely a konfliktusok forrása, és segítsen annak megváltoztatásában. A párterápia az „itt és most”-tal dolgozik, ezért a figyelem középpontjában mindig a jelen történései vannak. A múltban történt eseményekkel, annyiban foglalkozik csak, amennyire az kihatással van a jelen működésre. A párterápia a pár kiegyensúlyozott és harmonikus együttműködésének kialakításában tud segítséget nyújtani, azoknak, akik kellő nyitottsággal és rugalmassággal fordulnak egymás felé.

Egy olyan előítéletmentes kommunikációs terep, ahol egy semleges harmadik fél (mediátor) segíti a folyamatok konfliktusmentes kezelését vitás esetekben.

Sokat síró kisbaba, etetési vagy altatási nehézségek, esetleg szobatisztasági gondok vagy nagyon dacos viselkedés esetében, a szülő-kisgyerek konzultáció módszerével dolgozva, lehetőségünk van arra, hogy a kisgyerek pszichés és viselkedésszabályozási zavarai a szülővel való közös munka eredményeképpen megszűnjenek,változzanak, enyhüljenek. Ehhez legtöbbször elegendő csupán néhány alkalommal találkozni a konzulenssel, aki igyekszik a szülőnek segítséget adni gyermeke megértésében és a közös viselkedés-szabályozási módok megtalálásában. A nehézségek korai felismerése és az időben elkezdett konzultáció megelőzi, hogy a megoldatlan problémák később viselkedészavarrá vagy pszichoszomatikus betegséggé alakuljanak, tovább fokozódjanak. A konzultáció egy olyan változás megindulását teszi lehetővé, mely nemcsak a tünetre fókuszál, hanem a probléma okának megszűnésével jár együtt.

Gyereknevelési kérdésekről beszélgetünk, a gyermekkor minden életkorra vonatkozó nehézségeivel küzdünk meg a konzultációk során. Figyelembe véve az adott család jelenlegi élethelyzetét válaszokat keresünk a gyerekekkel kapcsolatban felmerülő kérdésekre. Témák lehetnek: Testvérszületés, dackorszak, szobatisztaság, hétköznapi rutinokban való elakadás (reggeli elindulás, esti lefekvés) Stb…

Egy 10 alkalmas tematikán haladunk végig, melyben egy-egy alkalmat szentelünk olyan kérdések megválaszolására, melyek a leggyakrabban merülnek fel a hozzánk forduló családoknál. A tréning tematikája csak félig kötött a szakembereink által, ezeknek az alkalmaknak a témáit az adott szülőcsoport is alakítja.

A családi napokon olyan játékokon és tevékenységeken vezetjük végig a családokat, amelyek minden korosztály számára biztosítják, hogy azt a kevés időt, ami egy rohanó világban adatik, értékesen töltsék együtt. Fejlődve az önismeretben és az egymás megismerésében egyaránt.

Olyan témákról beszélünk és beszélgetünk, melyek a családi élet során, a párkapcsolatban, a fejlődés során felmerülhet. Olyan területeket érintünk, mely a családdá válás pillanatától a gyerekek kirepüléséig végigkísérik az életciklusokat, a lehetséges nehézségeket és a megoldásokat.

Miben segít?

A terapia akkor zárul sikeresen, ha a család/pár képes megújulva továbbmenni, képes az erőforrásait mozgósítani konfliktusok vagy krízisek esetén, ismerik és értik önmaguk és a másik működését, képesek harmóniát teremteni és fenntartani az életük során.